Decanting Facility

Hammanshand Rd, Stellenbosch
Educational & Institutional
2020

Client: Stellenbosch University

Stellenbosch University has an ever-expanding staff and student population. The northern precinct of the campus was conceptualized as a Support Services/ Facilities Management precinct with the Decanting facility to temporarily accommodate faculties affected by continuing refurbishments on campus. Simultaneously, a new secure, student-friendly parking area reduces private vehicles on central campus creating an intermodal node for the SU Shuttles and NMT routes.

The Decanting Facility serves as landmark and formalized urban gateway to a precinct previously considered peripheral.  Adaptability and multifunctionality was required for changing end-users.  Supporting the environmentally sustainable masterplan, the roof area is also suited for a complete photo voltaic installation. Reception areas, board rooms, open plan working spaces, and individual offices for post-graduates and staff serve the primary schedule, and the interior spaces allow for an open working environment and ease of future changes if required.

The Decanting building itself serves the constantly changing needs of the institution, and serve as a catalyst for the SU masterplan.

Photo Credits: Wilhelm van Zyl

Leave a Reply